Durante el año 2016 Argentina exportó más de 550 toneladas con este sistema de producción, donde la provincia elabora un 90% de esa oferta nacional. Poseen 150 hectáreas exclusivas con esta metodología de trabajo.
San Juan, líder en exportación de pasa orgánica certificada  – Suplemento Verde Comercio Internacional 1 de 5 | ()
Tecnología de Punta. La planta de Cassab Ahún SRL cuenta como moderna maquinaria de procesamiento. – Suplemento Verde Comercio Internacional 2 de 5 | Tecnología de Punta. La planta de Cassab Ahún SRL cuenta como moderna maquinaria de procesamiento. ()
3 de 5 | "Toda mi uva para desecar es orgánica", indicó el Dr. Alberto Cassab durante el recorrido por la planta. ()
Las pasas de uvas certificadas como orgánicas se fraccionan en sachet de 200 gramos para algunos mercados. – Suplemento Verde Comercio Internacional 4 de 5 | Las pasas de uvas certificadas como orgánicas se fraccionan en sachet de 200 gramos para algunos mercados. ()
Daniel Oro, gerente de planta, ingeniera Marisol Poblete, doctor Alberto Cassab y su hija licenciada Vanesa Cassab. – Suplemento Verde Comercio Internacional 5 de 5 | Daniel Oro, gerente de planta, ingeniera Marisol Poblete, doctor Alberto Cassab y su hija licenciada Vanesa Cassab. ()
San Juan, líder en exportación de pasa orgánica certificada  – Suplemento Verde Comercio Internacional
Tecnología de Punta. La planta de Cassab Ahún SRL cuenta como moderna maquinaria de procesamiento. – Suplemento Verde Comercio Internacional
 
Las pasas de uvas certificadas como orgánicas se fraccionan en sachet de 200 gramos para algunos mercados. – Suplemento Verde Comercio Internacional
Daniel Oro, gerente de planta, ingeniera Marisol Poblete, doctor Alberto Cassab y su hija licenciada Vanesa Cassab. – Suplemento Verde Comercio Internacional
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Por:
Adrián Alonso
  
El año pasado se exportaron unos 28,5 millones de kilogramos de pasas en general, por un valor FOB de U$S 43,6 millones y este año, por razones climáticos, el volumen caería a la mitad.
Pero es frente a los problemas de competitividad internacional argentinos donde los empresarios locales aspiran a la diferenciación por calidad para ganar en los mercados y este es el caso de la empresa Cassab Ahún SRL, exportadora de pasa de uva orgánica.
 
"Nosotros estamos en la actividad pasera desde 1988, comenzó relatando el empresario Alberto Cassab agregando: "al principio hicimos parrales para la producción de pasa de uva tradicional. Como vimos que no nos pagaban bien, comenzamos a procesarla y exportarla. Buscamos por lo orgánico el cambio. Comenzamos en el departamento 9 de Julio y cultivamos hoy también en 25 de Mayo".
 
"Este año hay menos pasas, destacó. Se estima que exportaremos la mitad de la pasa y ha quedado muy poco o nada de stock".
 
"La vocación por la producción orgánica viene de darse cuenta de que uno así es amigable y protege el medio ambiente, genera una mejor calidad de vida tanto del productor como y fundamentalmente el consumidor, pero por sobre todo la preservación y conservación de los suelos que; de otra manera, se agotarían".
 
"Sin herbicida ni insecticida vuelve a ser una tierra natural donde se desarrollan los insectos y la lombriz en una tierra conservada en el estado natural que los encontró y que, al trabajarse bajo filosofía orgánica se conservará toda la vida", indicó.
 
Cassab comentó: "hoy cultivamos unas 150 hectáreas de producción propia toda bajo el sistema de producción ecológico. Todo lo que producimos es orgánico y serían los parrales más grandes de uva para desecar orgánica del país".
 
"Trabajamos bajo certificación orgánica bajo un estricto seguimiento de la Organización Internacional Agropecuaria -OIA-. Las auditorías son muy frecuentes. Controlan todo y mediante muestras determinan la ausencia de restos de pesticidas por ejemplo, ya que a ellos los controlan otros organismos como el Departamento de Agricultura de los EEUU, el USDA".
 
"En los mercados controlan y mucho. Un alemán no va estar dispuesto a pagar un 30 o 40% más del precio de mercado convencional de alimentos si luego van a detectar agroquímicos mediante análisis", dijo.
 
Comercialización
"En los supermercados de Europa y EEUU existen góndolas especiales de alimentos con esta certificación. He ido a los supermercados y he encontrado las pasas de uvas nuestras. Eso me llena de orgullo como empresario y como sanjuanino", indicó el doctor Cassab.
 
"Comercializamos la pasa certificada en cajas de 30 libras o 13,6 kilogramos o bien fraccionada en sachet de 200 gramos, según el mercado". 
 
"Ahora estamos por certificar Sellos Alimentos Argentinos y también para certificar la norma FSSC 22000 es un esquema de certificación para productores de alimentos y packaging propietario de la Fundación para la Certificación de Seguridad Alimentaria, que incluye el Sistema de Gestión de Seguridad Alimentaria, de acuerdo con ISO 22000:2005, un Programa de Pre-requisitos y requisitos adicionales", indicó finalmente.
 
 
LA FRASE
 
"El objetivo de la certificación es asegurar al consumidor la inocuidad y la calidad de la pasa de uva sanjuanina".
 
Dr. Alberto Cassab -Cassab Ahún SRL
 
 
 
 
"La FSSC 22.000 es una de las normas más exigentes en calidad alimentaria y estamos orgullosos de certificarla".
 
Lic. Vanesa Cassab – Cassab Ahún SRL
 
Argentina orgánica
 
Recientemente el Senasa, dio a conocer su informe anual de la "Situación de la Producción Orgánica en la Argentina durante el año 2016". En líneas generales definió el panorama argentino de la siguiente manera:
 
* Los principales destinos de los productos orgánicos argentinos siguen siendo las exportaciones a los EEUU y a la Unión Europea.
* Las exportaciones a EEUU continúan siendo el principal destino para nuestros productos orgánicos, representando el 53% del volumen exportado.
 
* Las exportaciones totales de productos orgánicos crecieron un 8% respecto al año anterior, principalmente debido al aumento de las exportaciones de las oleaginosas y de los productos Industrializados.
 
* Si bien las exportaciones de frutas disminuyeron un 7% respecto al año anterior, crecieron la de productos industrializados derivados -sidra, puré de pera, entre otros.
 
* En el mercado local, el consumo de productos orgánicos sigue mostrando una muy baja participación del volumen total comercializado, aunque con mayor presencia.
 
* Las exportaciones de productos de origen animal han disminuido a casi la mitad debido a la caída de la venta de lana, pero se recuperó la exportación de miel.
 
* La superficie nacional bajo seguimiento disminuyó un 2%.
* Se pudo evidenciar un aumento de las unidades productivas bajo seguimiento del 7%.
 
* La existencia de animales bovinos aumentó un 6%, mientras que los ovinos disminuyó un 1% respecto del año anterior.
 
* En apicultura las exportaciones se recuperaron, pero la existencia de colmenas bajo seguimiento mostró un nuevo descenso con respecto al año 2015.
 
* Los cultivos de chía, vid, caña de azúcar y olivos fueron los que más crecieron en hectáreas cosechadas. En el caso de San Juan se producen ajos, espárragos, zapallos, aromáticas, aceites y aceitunas, pasas de uva, vinos y mostos de uva orgánicos entre otros productos.
 
LOS NÚMEROS DE LA LABOR ORGÁNICA EN SAN JUAN
34 son las unidades productivas bajo seguimiento del Senasa en nuestra provincia, un 15% menos del 2016.
150 son las hectáreas de parral certificadas por la firma Cassab Ahún en la producción orgánica de uva para pasa.
39 fueron las hectáreas de cultivos industriales cosechadas en el 2016 según el Senasa en nuestra provincia. 
36 fueron las hectáreas de cultivos hortícolas cosechadas en el 2016 según el Senasa en nuestra provincia. 
3.360 es la superficie en hectáreas total bajo seguimiento por el Senasa incluyendo la ganadería sanjuanina.
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Scope and Importance of Soil Microbiology
 
Living organisms both plant and animal types constitute an important component of soil. Though these organisms form only a fraction (less than one percent) of the total soil mass, but they play important role in supporting plant communities on the earth surface. While studying the scope and importance of soil microbiology, soil-plant-animal ecosystem as such must be taken into account. Therefore, the scope and importance of soil microbiology, can be understood in better way by studying aspects like
 
Soil as a living system
 
Soil microbes and plant growth
 
Soil microorganisms and soil structure
 
Organic matter decomposition
 
Humus formation
 
Biogeochemical cycling of elements
 
Soil microorganisms as bio-control agents
 
Soil microbes and seed germination
 
Biological N2 fixation
 
Degradation of pesticides in soil.
 
1. Soil as a living system: Soil inhabit diverse group of living organisms, both micro flora (fungi, bacteria, algae and actinomycetes) and micro-fauna (protozoa, nematodes, earthworms, moles, ants). The density of living organisms in soil is very high i.e. as much as billions / gm of soil, usually density of organisms is less in cultivated soil than uncultivated / virgin land and population decreases with soil acidity. Top soil, the surface layer contains greater number of microorganisms because it is well supplied with Oxygen and nutrients. Lower layer / subsoil is depleted with Oxygen and nutrients hence it contains fewer organisms. Soil ecosystem comprises of organisms which are both, autotrophs (Algae, BOA) and heterotrophs (fungi, bacteria). Autotrophs use inorganic carbon from CO2 and are "primary producers" of organic matter, whereas heterotrophs use organic carbon and are decomposers/consumers.
 
2. Soil microbes and plant growth: Microorganisms being minute and microscopic, they are universally present in soil, water and air. Besides supporting the growth of various biological systems, soil and soil microbes serve as a best medium for plant growth. Soil fauna & flora convert complex organic nutrients into simpler inorganic forms which are readily absorbed by the plant for growth. Further, they produce variety of substances like IAA, gibberellins, antibiotics etc. which directly or indirectly promote the plant growth
 
3. Soil microbes and soil structure: Soil structure is dependent on stable aggregates of soil particles-Soil organisms play important role in soil aggregation. Constituents of soil are viz. organic matter, polysaccharides, lignins and gums, synthesized by soil microbes plays important role in cementing / binding of soil particles. Further, cells and mycelial strands of fungi and actinomycetes, Vormicasts from earthworm is also found to play important role in soil aggregation. Different soil microorganisms, having soil aggregation / soil binding properties are graded in the order as fungi > actinomycetes > gum producing bacteria > yeasts. 
Examples are: Fungi like Rhizopus, Mucor, Chaetomium, Fusarium, Cladasporium, Rhizoctonia, Aspergillus, Trichoderma and Bacteria like Azofobacler, Rhizobium Bacillus and Xanlhomonas.
 
4. Soil microbes and organic matter decomposition: The organic matter serves not only as a source of food for microorganisms but also supplies energy for the vital processes of metabolism that are characteristics of living beings. Microorganisms such as fungi, actinomycetes, bacteria, protozoa etc. and macro organisms such as earthworms, termites, insects etc. plays important role in the process of decomposition of organic matter and release of plant nutrients in soil. Thus, organic matter added to the soil is converted by oxidative decomposition to simpler nutrients / substances for plant growth and the residue is transformed into humus. Organic matter / substances include cellulose, lignins and proteins (in cell wall of plants), glycogen (animal tissues), proteins and fats (plants, animals). Cellulose is degraded by bacteria, especially those of genus Cytophaga and other genera (Bacillus, Pseudomonas, Cellulomonas, and Vibrio Achromobacter) and fungal genera (Aspergillus, Penicilliun, Trichoderma, Chactomium, Curvularia). Lignins and proteins are partially digested by fungi, protozoa and nematodes. Proteins are degraded to individual amino acids mainly by fungi, actinomycetes and Clostridium.  Under unaerobic conditions of waterlogged soils, methane are main carbon containing product which is produced by the bacterial genera (strict anaerobes) Methanococcus, Methanobacterium and Methanosardna.
 
5. Soil microbes and humus formation: Humus is the organic residue in the soil resulting from decomposition of plant and animal residues in soil, or it is the highly complex organic residual matter in soil which is not readily degraded by microorganism, or it is the soft brown/dark coloured amorphous substance composed of residual organic matter along with dead microorganisms.
 
6. Soil microbes and cycling of elements: Life on earth is dependent on cycling of elements from their organic / elemental state to inorganic compounds, then to organic compounds and back to their elemental states. The biogeochemical process through which organic compounds are broken down to inorganic compounds or their constituent elements is known “Mineralization”, or microbial conversion of complex organic compounds into simple inorganic compounds & their constituent elements is known as mineralization.
 
Soil microbes plays important role in the biochemical cycling of elements in the biosphere where the essential elements (C, P, S, N & Iron etc.) undergo chemical transformations. Through the process of mineralization organic carbon, nitrogen, phosphorus, Sulphur, Iron etc. are made available for reuse by plants.
 
7. Soil microbes and biological N2 fixation: Conversion of atmospheric nitrogen in to ammonia and nitrate by microorganisms is known as biological nitrogen fixation.
 
Fixation of atmospheric nitrogen is essential because of the reasons:
 
Fixed nitrogen is lost through the process of nitrogen cycle through denitrification.
 
Demand for fixed nitrogen by the biosphere always exceeds its availability.
 
The amount of nitrogen fixed chemically and lightning process is very less (i.e. 0.5%) as compared to biologically fixed nitrogen
 
Nitrogenous fertilizers contribute only 25% of the total world requirement while biological nitrogen fixation contributes about 60% of the earth’s fixed nitrogen
 
Manufacture of nitrogenous fertilizers by "Haber" process is costly and time consuming.
 
The numbers of soil microorganisms carry out the process of biological nitrogen fixation at normal atmospheric pressure (1 atmosphere) and temp (around 20 °C).
 
Two groups of microorganisms are involved in the process of BNF.
A. Non-symbiotic (free living) and B. Symbiotic (Associative)
 
Non-symbiotic (free living): Depending upon the presence or absence of oxygen, non symbiotic N2 fixation prokaryotic organisms may be aerobic heterotrophs (Azotobacter, Pseudomonas, Achromobacter) or aerobic autotrophs (Nostoc, Anabena, Calothrix, BGA) and anaerobic heterotrophs (Clostridium, Kelbsiella. Desulfovibrio) or anaerobic Autotrophs (Chlorobium, Chromnatium, Rhodospirillum, Meihanobacterium etc)
 
Symbiotic (Associative): The organisms involved are Rhizobium, Bratfyrhizobium in legumes (aerobic):  Azospirillum (grasses), Actinonycetes frantic(with Casuarinas, Alder).
 
8. Soil microbes as biocontrol agents: Several ecofriendly bioformulations of microbial origin are used in agriculture for the effective management of plant diseases, insect pests, weeds etc. eg: Trichoderma sp and Gleocladium sp are used for biological control of seed and soil borne diseases. Fungal genera Entomophthora, Beauveria, Metarrhizium and protozoa Maltesia grandis. Malameba locustiae etc are used in the management of insect pests. Nuclear polyhydrosis virus (NPV) is used for the control of Heliothis / American boll worm. Bacteria like Bacillus thuringiensis, Pseudomonas are used in cotton against Angular leaf spot and boll worms.
 
8. Degradation of pesticides in soil by microorganisms: Soil receives different toxic chemicals in various forms and causes adverse effects on beneficial soil micro flora / micro fauna, plants, animals and human beings. Various microbes present in soil act as the scavengers of these harmful chemicals in soil. The pesticides/chemicals reaching the soil are acted upon by several physical, chemical and biological forces exerted by microbes in the soil and they are degraded into non-toxic substances and thereby minimize the damage caused by the pesticides to the ecosystem. For example, bacterial genera like Pseudomonas, Clostridium, Bacillus, Thiobacillus, Achromobacter etc. and fungal genera like Trichoderma, Penicillium, Aspergillus, Rhizopus, and Fusarium are playing important role in the degradation of the toxic chemicals / pesticides in soil.
 
9. Biodegradation of hydrocarbons: Natural hydrocarbons in soil like waxes, paraffin’s, oils etc are degraded by fungi, bacteria and actinomycetes. E.g. ethane (C2 H6) a paraffin hydrocarbon is metabolized and degraded by Mycobacteria, Nocardia, Streptomyces Pseudomonas, Flavobacterium and several fungi.  
 
Primicias Rurales
Fuente: Alimentos Argentinos